RSS: de basics

Ik kwam er laatst achter dat RSS nog lang niet voor iedereen een bekende term is. Zelf gebruik ik het al jaren; misschien dat ik het daarom als een bijna vanzelfsprekend medium beschouw. Maar niet getreurd: Hier volgt een minicursusje RSS voor beginners!

Het principe achter RSS rss

RSS staat voor Rich Site Syndication (of Really Simple Syndication, de termen worden door elkaar gebruikt).

Veel mensen volgen nieuws van verschillende bronnen: nieuwssites, weblogs etc. Je kunt natuurlijk dagelijks een rondje langs alle interessante sites maken, maar dat kost in deze informatiemaatschappij steeds meer tijd. Handiger is het om een seintje te krijgen als ergens nieuwe content is verschenen: Enter RSS!

RSS maakt het mogelijk om op 1 plek informatie te tonen  die afkomstig is uit meerdere bronnen. In een oogopslag zie je of de sites waarin jij interesse hebt nieuws hebben. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen webpagina aanvullen met informatie uit een andere site. RSS bevat informatie, gestript van alle opmaak-elementen. En daardoor kun je het op zoveel manieren gebruiken. De informatie die door 1 (categorie van een) website wordt gegenereerd heet een feed.

RSS in praktijk

Reader

Je kunt RSS op verschillende manieren inzetten. Ikzelf gebruik een add-on in Firefox: Sage. Dat is een reader die in een zijbalkje van mijn browser opent. Met het vergrootglas-knopje kan ik op elke pagina die ik bezoek eenvoudig een overzichtje zien van de aangeboden informatie per RSS en kiezen welke feed ik voortaan in mijn zijbalk wil tonen. Vanaf dat moment zie ik telkens wanneer ik mijn browser gebruik of er nieuwe informatie is: het kopje van de feed die ik volg is dan vetgedrukt. Net als bij nieuwe e-mailberichten.

Web-based

Aangezien we steeds mobieler zijn en velen van ons gebruik maken van meer dan 1 computer, is het ook mogelijk om een web-based RSS reader te gebruiken. Het principe blijft hetzelfde, maar in plaats van een los programmaatje gebruik je een website om je feeds te lezen en organiseren. Voorbeelden van web-based readers zijn, Google Reader, iGoogle en Netvibes.

Net als bij mailprogramma’s heeft ieder zo zijn eigen voorkeuren voor RSS-readers. Probeer er een paar en je merkt vanzelf wat voor jou het fijnst werkt.

RSS aanbieden en FeedBurner

Alle weblog- en veel cms-pakketten hebben ingebouwde functionaliteit voor het aanbieden van RSS. Zie daarvoor de documentatie van het pakket dat je gebruikt. De lezers van RSS gaan in principe niet meer naar je eigen pagina. Wil je toch een beetje zicht houden op het gebruik van je informatie, maak dan gebruik van FeedBurner. Daarmee kun je bijhouden hoevaak je feed wordt opgevraagd.

En waar gebruiken we RSS nu eigenlijk voor?

RSS is typisch geschikt voor alle webcontent die regelmatig verandert.  Ikzelf volg diverse nieuwssites, weblogs van bekenden en van organisaties, netwerken waarbij ik ben betrokken (zoals Ambtenaar 2.o) een aantal twitteraars en de reacties op mijn eigen tweets. En zoek je bijvoorbeeld een baan? Zet de RSS feeds van vacaturesites aan en de banen komen naar je toe. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor aanbiedingen (iBood).

Onderstaand filmpje geeft nog eens een overzicht van de basics: